karmienie piersia zmniejsza ryzyko cukrzycy
Pin It

Karmienie piersią przez ponad sześć miesięcy prawie o połowę obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u kobiet – informują naukowcy po 30 latach badań. 

Badanie zostało opublikowane na łamach pisma „JAMA Internal Medicine”.

Zespół naukowców z Kaiser Permanente Division of Research w Oakland (Kalifornia, USA) przeanalizował dane zebrane wśród 1238 kobiet, uczestniczek badania na temat czynników ryzyka choroby wieńcowej – Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA). Dołączyły do niego panie w wieku 18 do 30 lat i żadna z nich w momencie przystąpienia do badań nie chorowała na cukrzycę. Przez 30 lat, gdy obserwowano ich stan zdrowia, każda z kobiet urodziła co najmniej jedno dziecko i była poddawana badaniom w kierunku cukrzycy (do 7 razy w czasie trwania badania).

Ponadto, panie informowały o swoim stylu życia – o diecie, aktywności fizycznej oraz okresie, w którym karmiły piersią swoje dzieci. Do analizy brano także pod uwagę takie czynniki zachorowania na cukrzycę występujące przed ciążą, jak: otyłość, poziom glukozy na czczo, styl życia, historia występowania cukrzycy w rodzinie czy zaburzenia metabolizmu podczas ciąży.

– Zaobserwowaliśmy bardzo silną zależność między okresem, w którym kobieta karmi piersią, a spadkiem ryzyka rozwoju cukrzycy, nawet po uwzględnieniu wszystkich możliwych czynników ryzyka – skomentowała kierująca badaniami dr Erica P. Gunderson.

Kobiety, które karmiły piersią przez ponad sześć miesięcy były o 47 proc. mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 w późniejszych latach niż panie,  które nie karmiły wcale. U matek karmiących sześć miesięcy lub krócej spadek ryzyka był już mniejszy – o 25 proc.

– Częstość zachorowania na cukrzycę spadała stopniowo wraz z wydłużaniem się okresu karmienia piersią, niezależnie od rasy, wystąpienia cukrzycy ciążowej, stylu życia, rozmiarów ciała i innych metabolicznych czynników ryzyka ocenianych przed ciążą, co sugeruje biologiczny charakter mechanizmu leżącego u podłoża tej zależności – skomentowała dr Gunderson.

Naukowcy uważają, że przyczyną tej zależności jest m.in. wpływ hormonów produkowanych podczas laktacji na komórki trzustki, które wydzielają insulinę i w ten sposób regulują poziom glukozy we krwi.

Wyniki badania potwierdzają znane dotychczas fakty o korzyściach płynących z karmienia piersią zarówno dla matki, jak i dziecka.

Z innych, przeprowadzonych dotąd badań wynika, że kobiety, które karmiły dziecko piersią są mniej zagrożone zachorowaniem na raka piersi, z kolei dzieci karmione mlekiem mamy są w przyszłości mniej narażone na alergie i astmę, choroby serca, nadciśnienie, otyłość i inne zaburzenia metabolizmu.

Jak twierdzi Tracy Flanagan, dyrektor oddziału ds. zdrowia kobiet w Kaiser Permanente Northern California, rezultaty najnowszego badania dostarczają kolejnego argumentu, dla którego lekarze, pielęgniarki, a także szpitale i decydenci, powinni wspierać kobiety w tym, by karmiły piersią tak długo, jak to możliwe.

Źródło: PAP


Przeczytaj również: 

 

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.